Banyalbufar, Mallorca - Spanien

Banyalbufar ligger på Mallorcas västkust, själva namnet är moriska och betyder "den lilla vingården vid havet". Morerna byggde terrasser på de klippiga bergssidorna och odlade vin här för c:a tusen år sedan. Terasserna är kvar men vinodlingarna har i stort sett omvandlats till tomatodlingar. Här råder lugnet och hit kommer man för fridfullheten samtidigt som man har närheten till Palma eller Soller dit man tar sig med bil på c:a 30 minuter. Själva byn ligger c:a etthundra meter över havet uppe på en klippavsats med en fantastisk utsikt!


Spara / dela med dig:
Dela på Facebook Pusha Bloggy Google del.icio.us Twitter Live LinkedIn Maila sidan! Skriv ut sidan!

Se och göra

Hit kommer man för avslappning och rekreation. Här finns således inte mycket mer än några enstaka caféer, tavernor och mindre hotell. Vandringsleder ut i den spännande naturen rekommenderas varmt liksom badet i bukten Cala de Bunyalbufar. Vattnet är klart och det lämpar sig för fridykning i den oftast vindstilla bukten.

Shopping

I själva Banyalbufar finns endast det lilla i shoppingväg. Däremot kan man enkelt via buss eller bil ta sig till Palma eller Soller om man vill semestershoppa.

Uteliv

De mindre hotellen har barer men något vidare nattliv blir det inte för den sakens skull.

Restauranger

Endast mindre tavernor samt hotellen står för det begränsade utbudet.

Historia

Banyalbufar har sitt namn från de moriska erövrarna för mer än tusen år sedan. Sannolikt har de odlat vin i de fantastiska terrasserna. Just dessa terrasser är ett fantastiskt byggnadsverk i sig och visar vilken kunskap de hade inom jordbruket med finurliga vattenledningssystem som möjliggjorde vinodlingarna här. Det är en imponerande historia än idag att följa vattnets väg från det att det når berget och terrasserna via diken vidare ned till nästa fält och slutligen ner till byn där brunnar och underjordiska cisterner fylls med överskottsvattnet.

Karta

Visa på kartan: Filmer
Kartan laddas...


Vi hjälper dig att hitta din drömresa!
Reseoraklet ger dig guidning och hjälp när du ska resa