Vilnius - Litauen

Vilnius är den baltiska staten Litauens huvudstad. Staden ligger en bra bit in i landet nära gränsen till Vitryssland. Vilnius har en gammal stadskärna som finns med på UNESCOs världsarvslista. Här finns såväl arkitektoniska sevärdheter som kulturhistoriska sevärdheter. Den moderna staden runt den gamla påminner om de flesta Europeiska storstäder med livligt folkliv, caféer, restauranger, butiker mm. Staden upplevs som mycket vacker och är trivsam att vistas i.


Spara / dela med dig:
Dela på Facebook Pusha Bloggy Google del.icio.us Twitter Live LinkedIn Maila sidan! Skriv ut sidan!

Se och göra

Låt den gamla staden förtrolla dig här i Vilnius. Här finns flera muséer som ger en god inblick i landets historia och kultur. Den mest kända gatan heter Gedimino Prospekt. En bit utanför de centrala delarna ligger det nya stora köpcentrat Akropolis. Presidentpalatset är värt ett besök. Staden är full av caféer och det kan vara skönt att bara sitta och titta på folklivet i staden som har cirka en halv miljon invånare.

Shopping

Landets bästa shopping finns i Vilnius.

Uteliv

Här finns mängder med barer och uteställen. Vilnius har ett riktigt trevligt nattliv.

Restauranger

Staden har massvis med restauranger i alla smakriktningar.

Historia

Litauen har ganska nyligen blivit en självständig stat. Tidigare var man en del av Sovjetrepubliken. Trots de senaste årets ekonomiska kris är man optimistisk i och med medlemskapet i EU och NATO. Framtidsförväntningarna är höga och Litauerna ser positivt på sina egna möjligheter inom den Europeiska unionen. NATO-medlemskapet säkerställer oberoendet mot Ryssland som tidigare setts som ett hot.

Karta

Visa på kartan: Filmer
Kartan laddas...


Vi hjälper dig att hitta din drömresa!
Reseoraklet ger dig guidning och hjälp när du ska resa