Patmos - Grekland

Grekiska Patmos är en av Tolvöarna längs med Turkiets sydvästra kust. ön är ett känt tillhåll för grekiska artister, konstnärer och författare som vistas här periodvis i väntan på kreativitet men också för kulturellt arbete. Här råder tidvis en nästan sakral stämning, men så är ön också det egeiska havets heliga plats i den ortodoxa tron. Den klippiga ön har ett dramatiskt utseende med den lilla hamnstaden Skala mitt på ön nere i en sänka som omges av klippor både norrut och söderut.


Spara / dela med dig:
Dela på Facebook Pusha Bloggy Google del.icio.us Twitter Live LinkedIn Maila sidan! Skriv ut sidan!

Se och göra

Hit kommer man först och främst för att ta det lugnt, sola och bada. Cykel- och mopeduthyrning finns och det räcker för att ta sig runt hela ön. Här finns gott om trevliga badvikar. I Patmos finns en hel del gamla vackra 17- och 1800- tals hus att beskåda. Dagliga färjor finns till öarna Kalymnos, Rhodos, Kos, Samos, Chios mfl.

Shopping

Shoppingen är begränsad till den lilla semesterturismen.

Uteliv

Här finns ett mycket begränsat nattliv. Hotellen står för det mesta men en del barer finns i Skala och Patmos stad (lokalt kallad chara).

Restauranger

Här finns det få men bra restauranger och tavernor som serverar de kräsna gästerna en god medelhavsmeny.

Historia

År 95 e.Kr. efterträdde ön Patmos ön Delos som det Egeiska havets heliga plats. Då lär evangelisten Johannes ha kommit hit efter en landsförvisning av Kejsare Domitianus. Uppenbarelseboken lär ha skrivits här av Johannes i den heliga grottan på ön. En spricka öppnades i grottans tak och Johannes skrev ner allt han hörde av Guds egen röst. Det säger sägnen. En liten 1600-tals kyrka står vid grottans mynning. Det stora klostret på ön heter Johannesteologen. Här finns det storslagna, religiösa och historiska verk att beskåda. Rekommenderas!

Karta

Visa på kartan: Filmer
Kartan laddas...


Vi hjälper dig att hitta din drömresa!
Reseoraklet ger dig guidning och hjälp när du ska resa