Palma Stad, Mallorca - Spanien

Palma de Mallorca, huvudstaden på Mallorca är en livlig stad som har mycket att erbjuda. Den enorma gotiska katedralen La Seu i stadens centrum är värd ett besök liksom Bellverslottet som är beläget högt uppe på en kulle i Palmas västra del. Både väster och öster om Palma finns fina sandstränder. Staden har ett elegant centrum med en härlig blandning av gammalt och nytt. Bra shopping, trevliga caféer, gallerier och marknader bland mycket annat. Låt Palma överraska dig! Det kommer den garanterat att göra!


Spara / dela med dig:
Dela på Facebook Pusha Bloggy Google del.icio.us Twitter Live LinkedIn Maila sidan! Skriv ut sidan!

Se och göra

Den gamla staden, el barri gotic, är Palmas gamla gotiska kvarter med smala gator kring katedralen La Seu. Här får man känslan av svunna tider. Missa inte fynden på loppmarknaden, Baratillo (söndagar). Granne med katedralen ligger Almudainapalatset. Genom århundradena har den varit romerskt citadell, moriskt palats och kungapalats. Idag finns här bl.a. det historiska museet. I närheten finns även det arabiska badet, banys arabs, som är över tusen år gamla. Ett fint exempel på morisk arkitektur. De större stränderna ligger öster om centrum medan de mindre ligger väster om staden. Matmarknaden heter Mercat Olivar och här hittar man allt som är gott och färskt. Den finns på Placa del Olivar. Staden har en stor hamn med många lyxyachter. Från hamnen kan man göra kortare båtutflykter men även längre. Här finns daglig snabbfärja till Barcelona och vanlig färja till Ibiza bl.a. Flera kryssningsfartyg har Palma som hemmahamn under sommaren.

Shopping

Här finns ett stort och varierat utbud. De lyxigaste affärerna ligger längs med Avinguda del Rei Jaume III. Större vauhuskedjor som C&A och El Corte del Ingles finns på flera platser i centrum. Längst ut i Palmas västra del finns Shoppingcentrat Porto Pi. De mindre spännande affärerna med de inhemska varorna finns spridda i de centrala delarna av staden. Mallorca är känt för sina fina lädervaror som skor, skinnkläder m.m.

Uteliv

Palma har ett trevligt nattliv med allt från tungt partyliv till stillsammare festande. Ställena finns framförallt längs med hamnpromenaden och centrum.

Restauranger

Palma har ett varierat utbud av restauranger. Naturligtvis är det medelhavsmaten som dominerar. McDonalds, Burger King och flera andra snabbmatskedjor har restauranger i centrum.

Historia

Historiskt hade Palma sin första blomstringsperiod mellan 800 och 1200-talen då morerna gjorde staden till en större arabisk metropol. Det finns ett fåtal byggnader kvar från den perionden. På 1200-talet började den kristna återerövringen av Mallorca. Katedralen börjar byggas år 1229. Palma blir öns huvudstad. Palma blomstrar åter som en av medelhavets främsta handelsstäder. När Christopher Columbus upptäcker Amerika år 1492 börjar Palmas betydelse minska. Den nya handeln över världshaven tar över medelhavshandeln.

Karta

Visa på kartan: Filmer
Kartan laddas...


Vi hjälper dig att hitta din drömresa!
Reseoraklet ger dig guidning och hjälp när du ska resa