Limenas, Thassos - Grekland

Limenas är huvudstaden på ön Thassos som ligger högst uppe i det Egeiska havet. Limenas är beläget högt uppe på den östra sidan av ön och har färjeförbindelse med fastlandet. Stadens centrum ligger vid hamnen där det finns supermarkets, restauranger, butiker, caféer, tavernor och diverse affärer. Här finns Europas bäst bevarade antika fästingsvall. Hela tolv torn skyddar murens olika portar. Huvudporten har en utsmyckning i form en satyr. Förr hade alla portar olika reliefer men de finns idag utspridda bland världens muséer. Limenas har strax över tre tusen invånare. Det är nära till fastlandet och utsikten norrut är magnifik.


Spara / dela med dig:
Dela på Facebook Pusha Bloggy Google del.icio.us Twitter Live LinkedIn Maila sidan! Skriv ut sidan!

Se och göra

Här finns mycket att se och göra! Själva staden har en både spännande och rik historia. Börja på det arkeologiska muséet. Det ger en god historisk överblick. En naturskön ringväg runt hela ön gör stränderna och kusterna lättillgängliga. Enklast att ta sig runt är bussen som går ofta och till rimligt pris. Vill man göra egna upptäckter så rekommenderar vi att man hyr en bil, mc, moped eller cykel. En av Greklands bästa sandstränder ligger c:a en och en halv mil söder om Limneas och den är värd ett besök. Det finns även vandringsmöjligheter i trakten. Vattensportaktiviteter finns på stränderna.

Shopping

Här finns öns bästa shopping! Mängder med olika butiker som säljer allt från märkeskläder till lokalt producerade varor.

Uteliv

Nattlivet är livligt i Limenas under sommaren. Här finns gott om barer, diskotek och andra uteställen.

Restauranger

Tillgången på restauranger och tavernor är god. Vill man variera sig kan man bege sig till någon utav grannbyarna.

Historia

Limneas har en både spännande och rik historia. Gå en tur i den gamla stadsdelen och vidare till det arkeologiska muséet. Det ger en bra insikt i stadens och för all del hela öns historiska betydelse. Den fem kilometer långa befästningsmuren blev klar 494 f.Kr. Den historiska teatern är från 300-talet f.Kr. På stadens akropol står ett tempel från 400-talet f.Kr. Man tror idag att det var tillägnat Athena eller Apollon. Just Apollons orakel vägledde de första kolonisatörerna från Paros c:a 750 f.Kr. Vidare finns här ett Heraklestempel från 400-talet f.Kr. bland många flera olika tempel. Romarna har också lämnat kvar en ofullbordad triumfbåge åt Kejsare Caracalla från 200-talet e.Kr. samt ett Odeon.

Karta

Visa på kartan: Filmer
Kartan laddas...


Vi hjälper dig att hitta din drömresa!
Reseoraklet ger dig guidning och hjälp när du ska resa