Agios Prokopi, Naxos - Grekland

Agios Prokopios är en trevlig liten badort, c:a 8 kilometer, söder om Naxos stad som är huvudstaden på ön Naxos i det Egeiska havet. Turistexpansionen har gjort att byn med åren har vuxit ihop med grannbyn Agia Anna. Här finns öns bästa stränder med kristallklart vatten och en härlig avslappnad stämning. Ett riktigt badparadis, med andra ord. Alla verkar trivas häromkring och andelen semestrande greker är högre här än på de flesta andra öar i det Egeeiska havet. Strandpromenaden är ett populärt område med sina tavernor, caféer och barer. Hit går man för att ha roligt samt för att se och synas.


Spara / dela med dig:
Dela på Facebook Pusha Bloggy Google del.icio.us Twitter Live LinkedIn Maila sidan! Skriv ut sidan!

Se och göra

Här finns goda möjligheter till olika vattensportaktiviteter. Från Naxos stad tar man sig enkelt och snabbt vidare till de andra öarna i ögruppen cykladerna t ex Santorini, Mykonos, Paros m fl. Naxos stad är värd ett besök, speciellt den gamla staden uppe vid borgen. Vill man upptäcka ön på egen hand rekommenderar vi att man hyr en bil, mc, moped eller cykel. Den gamla charmiga byn Chalki mitt på ön är värd ett besök. Ön har ett intressant historiskt förflutet att utforska och Agios Prokopios är en alldeles utmärkt utgångspunkt.

Shopping

Shoppingmöjligheterna är ganska goda här. Vill man utöka sitt utbud ska man ta sig till Naxos stad.

Uteliv

Det finns många barer och uteställen i området. Nattlivet på sommaren blir riktigt livligt.

Restauranger

Här finns många restauranger och tavernor i alla smakriktningar. Vill man variera sig ska man ta sig till någon utav grannbyarna.

Historia

Agios Prokopios har ingen speciell historia. Enligt den grekiska mytologin så övergav Theseus sin Ariadne på Naxos när han flydde från Kreta på väg till Athen. Ariadne blev senare odödlig efter en kärleksaffär med guden Dionysos då han passerade ön på sin triumffärd på havet. Den lilla ön, Palatia, ytterst på hamnpiren i Naxos stad sägs vara platsen för Ariadnes palats. Den venetianske äventyraren Marco Sanudo intog den bysantiska borgen i Naxos stad år 1207 och furstendömet Naxos grundades. Endast ett torn samt några murar finns kvar av det furstliga palatset i staden. Den långa perioden av venetianskt styre har lämnat en säregen blandning av cykladisk och venetiansk arkitektur kring den gamla borgen (Kastro).

Karta

Visa på kartan: Filmer
Kartan laddas...


Vi hjälper dig att hitta din drömresa!
Reseoraklet ger dig guidning och hjälp när du ska resa